Aflossen aflossingsvrije hypotheek

Mijn doel is niet altijd geweest zo snel mogelijk het huis hypotheek vrij te hebben. Maar na de enorme crash op de huizen markt en met een huis dat tenminste 15% onder water stond heb ik besloten alvast af te lossen tot de huidige marktwaarde. Het idee was dus om het verlies op papier langzaam aan weg te werken zodat bij een eventuele verkoop in de toekomst de pijn al geleden zou zijn.

Mijn eerste aflossingen waren redelijk random bedragen, een bonus uitkering hier en een restant van het vakantiegeld daar. Dat kan natuurlijk prima maar geeft geen structuur en duidt niet echt op een plan.
Dus ben ik gaan nadenken over een verstandige aflossingsstrategie en met een volledig aflossingsvrije hypotheek ben je hiervoor natuurlijk op jezelf aangewezen.

Ter inspiratie voor mijn plan heb ik de huidige hypotheekvormen bestudeerd, in de nieuwe hypotheken zit namelijk altijd een aflossing constructie. Geïnspireerd op de annuïteiten hypotheek ben ik tot de volgende aflossingsstrategie gekomen.Ik start met aflossen van €300,- per maand (destijds het bedrag dat ik meer was gaan verdienen pm).
De aflossing van €300,- heeft natuurlijk effect op het rest schuldbedrag waarover je rente betaald.
Door de aflossing is het restbedrag lager geworden en betaal je de volgende maand minder hypotheekrente, het bedrag wat ik minder betaal aan hypotheekrente tel ik op bij €300,- en los ik extra af. Zo blijven mijn maandelijkse betalingen gelijk en los ik steeds een beetje meer af. Hieronder een reken voorbeeld.

Hypotheekschuld voor aflossing €250.000
Hypotheekrente 4%
Maandrente voor aflossing  €833,33
Aflossing €300
Hypotheekschuld na aflossing €249.700
Maandrente na aflossing €832,33
Verschil maandrente €1
Nieuwe aflossing €301
Hypotheekschuld na tweede aflossing  €249.399

Je krijgt dus als het ware 4% rente uitgekeerd over de €300,- aflossing welke je gelijk weer gebruikt om  af te lossen. Als je op bovenstaande de gegevens doorrekent en in een grafiek zet is dit wat je krijgt.

Grafiek hypotheek aflossing
De hypotheekschuld daalt en de aflossing stijgt.

Door alles in een excel file te zetten kan je eenvoudig uitrekenen met welk bedrag je maandelijks zou moeten starten om tegen het eind van de looptijd van je hypotheek alles afgelosten te hebben.
Waarom aflossen?
Het was mij in eerste instantie voornamelijk te doen om het gevoel dat de waarde van mijn huis gelijk is aan het schuldbedrag recht te trekken. Inmiddels ben ik verder met aflossen en streef ik ernaar om zo snel mogelijk hypotheek vrij te kunnen leven.

Succes met je eigen aflossingen!

Aflossen aflossingsvrije hypotheek
Getagd op:            

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *